Ach, lato! Czy jest ktoś, kto nie lubi tej pory roku? W kuchni można szaleć godzinami przygotowując pyszności z produktów sezonowych. Właśnie w tym czasie powstaje w mojej głowie najwięcej nowych przepisów. Owoce sezonowe aż zachęcają do przygotowywania letnich deserów czy ciast.
Ja dzisiaj proponuję muffiny z borówkami, których przygotowanie trwa 7 minut a pieczenie 25. Jest to idealne rozwiązanie na niespodziewanych gości.
Zapraszam!
Przepis pochodzi z bloga
Made by Mom and SonSkładniki na 12 babeczek:
- 200 g mrożonych borówek
- 125 g masła
- 130 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli- opcjonalnie możemy dodać skórkę startą z jednej cytryny
Wykonanie:Masło rozpuszczamy i trochę studzimy. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka i mleko. W oddzielnej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy aż powstanie gładka masa. Wsypujemy borówki. Foremkę wykładamy papierowymi papilotkami bądź silikonowymi foremkami, nakładamy do nich ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 25 minut.
Smacznego!