CHRUST SZLACHECKI
Składniki:
50 dag mąki tortowej
2 łyżki cukru pudru
3-4 łyżek kwaśnej śmietany 18%
duża łyżka spirytusu
5 żółtek
łyżka miękkiego masła
1 kg czystego smalcu
cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Formujemy dołek, wsypujemy cukier, dodajemy śmietanę, spirytus, i lekko wyrabiamy ciasto. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę wyrabiamy. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto musi być takie jak na makaron.
Kładziemy ciasto na podsypaną mąką stolnice przykrywamy ścierką żeby nie obsychało.
Od całości odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkujemy.
Nożem lub radełkiem kroimy paski szerokości 3 cm, środek paska nacinamy na dł. 2 cm przewijamy i formujemy chruścik
Smalec rozgrzewamy wrzucamy po kilka .
Gdy nabiorą złocistego koloru odwracamy na drugą stronę .
Wyjmujemy łyżką cedzakową na bibułę lub ręcznik papierowy
FORMUJEMY STOS I PORUSZAMY OBFICIE CUKREM PUDREM