Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na rogaliki, które często przyrządza moja mama. Według mnie nie mają sobie równych. Słodki lukier, kruchy rogalik i kwaśne wiśnie tworzą idealne połączenie. Oczywiście, jako farsz możecie użyć dowolnej marmolady, dżemu lub kremu czekoladowego (Przepis na domową Nutellę).
Z podanych proporcji otrzymacie około 50 sztuk. Niby dość dużo, ale sami przekonacie się, że są tak pyszne, że chciało by się więcej;).
Produkty:
- 1oo g drożdży
- 750 g mąki pszennej
- 200 ml śmietany 12%
- 2 duże jajka
- 250 g margaryny
- 400 g wiśni drylowanych ( świeże lub z zalewy)
- szczypta cukru
- cukier puder + woda (do lukru)
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
- Do śmietany dodać szczyptę cukru i delikatnie ją podgrzać (do około 40′C)
- Do ciepłej śmietany wkruszyć drożdże i delikatnie wymieszać do momentu rozpuszczenia.
- Odstawić na około 5 minut do wyrośnięcia.
- W misce połączyć ze sobą margarynę, mąkę, jajka i drożdże.
- Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Ciasto wałkować partami na okrągłe placki o średnicy około 30 cm i grubości około 2-3 mm.
- Placek podzielić na 8 trójkątów (jak pizzę).
- Na szerszy koniec trójkąta nałożyć 2-3 wiśnie.
- Zawijać ciasto z szerszego końca w kierunku węższego.
- Boki wygiąć na kształt rogala w kierunku przeciwnym do zwijania.
- Piec w 180′C przez 20 min.
- Po wystudzeniu posmarować gęstym lukrem.