Jesień i zima to idealny czas na przygotowywanie zup o konsystencji kremu,
najlepsze będą te rozgrzewające i aromatyczne.
Taki jest właśnie ten krem z ziemniaków
- szybki w przygotowaniu, z małą ilością składników
i ogromem aromatu.
Składniki:
- 2 l bulionu mięsnego/warzywnego lub wody
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- olej do smażenia
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka suszonego lu świeżego tymianku
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- grzanki/groszek ptysiowy/boczek/pietruszka/świeże zioła
Przygotowywanie:
W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek obrany i zgnieciony nożem. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Gdy cebula się zarumieni dodać pokrojone ziemniaki i chwilę wszystko podsmażyć. Zalać całość bulionem, dodać przyprawy i gotować ok. pół godziny, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie z zupy wyjąć liście laurowe oraz ziele angielskie, całość zblendować. Zupę podawać z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO!!!