Noo dobraa... to ciacho nie jest szybkie w przygotowaniu, trochę czasu musimy w niego zainwestować :) ale...
ale zapewniam, że warto :D
nie jest to na pewno słodkie ciasto, które nas zamuli po pierwszej łyżeczce
jest lekko kwaśne, orzeźwiające, a zaraz po wyjęciu z lodówki lekko nas ochłodzi taki kawałeczek
jak dla mnie idealne rozwiązanie na takie dni jak mamy teraz :))
Składniki: Biszkopt:
100 g mąki pszennej
20 g kakao
120 g cukru pudru
6 jajek
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
1500 g gęstego jogurtu greckiego
2 opakowania galaretki cytrynowej
400 ml gorącej wody
2 łyżki cukru wanilinowego
0,5 kg truskawek
Mus truskawkowy:
1 kg truskawek
cukier puder do smaku
25 g żelatyny
Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na pianę. Dodać cukier i ponownie ubić, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować. Dodać zimną wodę oraz partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia (boki pozostawić bez niczego), do formy przelać ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180*C przez ok 20 minut do suchego patyczka, pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Masa jogurtowa: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia (pilnować, aby nie zaczęła się zsiadać). Jogurt zmiksować z cukrem wanilinowym, dodać galaretkę. Jeden z blatów biszkoptowych włożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć je na biszkopt.
Na truskawki delikatnie wyłożyć masę jogurtową, przyłożyć drugim blatem, górą do dołu, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem na mus, dosłodzić do smaku. Mus zagotować w garczku, wyłączyć gaz, wsypać żelatynę i wymieszać. Na wierzch ciasta wylać mus, wstawić do lodówki. Podawać zaraz po wyjęciu z lodówki, wtedy jest najsmaczniejsze. SMACZNEGO :)
Deser jogurtowo-truskawkowy z gryką ekspandowaną, który przygotujesz w kilka chwil. Lekki, szybki i pożywny deser dla każdego.
Artykuł Deser jogurtowo-truskawkowy z gryką ekspandowaną pochodzi z serwisu .
Pocałunek Żelaza to kolejna część przygód Mercedes Thompson – zmiennokształtnej kobiety mechanika. Tym razem Mercy by spłacić dług u swojego mentora musi wywęszyć mordercę w Uroczysku. Miejscu, w którym żyją Pradawne Istoty kierujące się swoim kodeksem...
Śniadanie we francuskim wydaniu? Dlaczego nie. Smaczny delikatny tost, z serkiem ricotta, dojrzałą morelą a wszystko posypane suszoną lawendą. Istny francuski pocałunek smaków idealny na weekendowe szaleństwo. ...
Po sukcesie poprzednich serniczków na zimno postanowiłam eksperymentować dalej - tym razem zrobiłam dwuwarstwowy serniczek na biszkoptach - pierwsza warstwa jest z dodatkiem zmiksowanych truskawek, a druga - z rozpuszczoną białą czekoladą. Całości dope...
W zupełnie letniej aurze, ze słońcem w tle, powstało niebiańskie ciasto , które ma czasami nazwę truskawkowy pocałunek. Blog , z którego zaczerpnęłam esensję przepisu to :)A u mnie było tak :Biszkopt:6 jajek1 szkl cukru1 szkl mąki1 ły...
Martini pocałunek wampira Vampire Martini to nasza kolejna propozycja na drinka na Halloween. Drink ten jest bardzo mocny, ale myślę, że wśród naszych czytelników znajdą się fani takich drinków.
Post Pocałunek wampira Martini pojawił się poraz ...