A więc tak, to już dziś,
równo dwa lata temu postanowiłam założyć bloga :)
Od tego czasu mnóstwo się zmieniło,
nauczyłam się wykonywania nowych dań,
odbyłam warsztaty kulinarne, które bez posiadania bloga nie byłyby możliwe,
nauczyłam się robić lepsze zdjęcia potraw,
a przede wszystkim cały czas tak samo cieszę się z gotowania :D
Na tą okazję przygotowałam torcik,
nie lada torcik, bo jest to torcik z niespodzianką w środku,
jest on bez pieczenia, co w okresie letnim jest zbawienne,
ma w środku maliny, które możemy zastąpić dowolnymi, ulubionymi owocami,
a co najważniejsze smakuje każdemu :D
no i jest tak proste w przygotowaniu, że z łatwością zrobi je nawet dziecko :)
P.S. to pierwszy przepis na blogu z malinami ^^
Składniki (tortownica 20-22 cm i miska o średnicy 16 cm i wysokości 7 cm):- 300 g malin
- 1 galaretka malinowa
- 660 ml śmietanki kremówki 30-36 % (schłodzoną przynajmniej przez kilka godzin w lodówce)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wrzątku
dodatkowo:Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić. W misce umieścić maliny i zalać galaretką. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.
Wyjąć galaretkę z miski. Umieścić miskę w naczyniu z gorącą wodą, na kilka sekund. Gdy galaretka zacznie odchodzić od miski, przełożyć galaretkę na dno tortownicy. Włożyć do lodówki na czas ubijania śmietanki.
Do wrzątku wsypać żelatynę, mieszać energicznie, aż się rozpuści. Do jeszcze ciepłej żelatyny, ale nie gorącej dodać trochę ubitej później śmietany i wymieszać, wtedy podczas dodawania jej do kremówki, wszystko ładnie się połączy.
Schłodzoną kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder i cukier wanilinowy, jeszcze chwilę miksować a na samym końcu połączyć śmietanę z żelatyną. Przelać masę na stężałą galaretkę i wyrównać. Śmietana powinna pokryć całą powierzchnię galaretki (u mnie nie pokryła całej galaretki, ponieważ było za gorąco i śmietana nie chciała się ubić :( ale nawet jeśli śmietana się wam nie ubije, to nic, deser i tak będzie pyszny). Formę przykryć folią spożywczą i umieścić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce. Ciasto łatwo wyjmiemy z tortownicy, jeśli ogrzejemy przez chwilę blaszkę nad parą wodną, albo podważymy ciasto nożem. Przed podaniem ozdobić ciasto owocami. SMACZNEGO!!!