A co gdy zostaną nam białka po innych wypiekach??
SZARLOTKA!!! a czemu nie?!
Puszyste biszkopty przełożone cynamonowo-cydrowym musem z jabłek,
czegóż chcieć więcej??
SMAK I ZAPACH TEJ JESIENI!!! <3
Składniki:Biszkopt:- 8 białek
- 6 łyżek cukru
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:- 800 g obranych jabłek
- 1 łyżka masła
- 150 ml cydru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
Biszkopt: Zimne białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek wlewać po łyżce oleju i miksować na średnich obrotach. Wyłączyć mikser i do białek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Dwie blachy o wymiarach 20x32 cm (ostatecznie wychodzi pół blachy tego ciasta) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Białka podzielić na pół, wyłożyć na blachy i równo rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15-17 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić na pół (20x16 cm).
Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!