Krucho, miękko, delikatnie i bardzo, bardzo smacznie,
czyli małe kłamstwo w kuchni,
SERnik bez sera :D
Składniki (duża blacha):
Ciasto kruche:- 3 szklanki mąki (500 g)
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 250 g margaryny
- 5 żółtek
- smalec do posmarowania blachy
Masa:
- 3 x 400 g śmietany 18%
- 2 budynie śmietankowe
- 5 białek
- 1,5 szklanki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Ze składników wyrobić ciasto (gdyby się nie kleiło dodać łyżkę śmietany). Całość podzielić na 2 części w stosunku 2:3. Mniejszą częśc włożyć do zamrażalnika, a większą rozwałkować, wyłożyć na posmarowaną smalcem blachę i ponakłuwać widelcem.
Masa:
Śmietanę dokładnie wymieszać z proszkiem budyniowym. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Do ubitej piany dodawać małymi porcjami śmietanę, delikatnie wymieszać i wylać całość na ciasto. Na masę zetrzeć na tarce zamrożone ciasto i piec w temp. 180*C przez ok 45 minut. SMACZNEGO!!!