Ciasto trochę zapomniane,
dla mnie odkryte na nowo :D
Dla wielu smak dawnych czasów :)
Składniki:Ciasto:- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki wody zimnej
- 3 łyżki kakao
Masa:
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 300 g masła
Polewa:- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 30-36%
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe/posiekane orzechy
Przygotowanie:
Ciasto:Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, dodać powoli cukier i cukier wanilinowy, następnie żółtka, wodę z olejem na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Przełożyć do blaszek (keksówki o dł. 30 cm) posmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Piec w temp. 170*C ok. 45 minut.
Krem:Z mleka mąki pszennej, ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem.
Wystudzone ciasto pokroić na kromki o szerokości 2 cm, a następnie posmarować kremem, sklejać na przemian ciasto jasne, ciemne i układać długi placek. Resztą masy obsmarować ciasto.Polewa: Śmietankę podgrzać z miodem, zestawić z palnika i dodać pokruszoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszać. Ciasto polać polewą i posypać kokosem. Kroić skośnie. SMACZNEGO!!!