Mówię od razu, zrób podwójną porcję tego ciacha,
bo zniknie momentalnie :)
Intensywnie czekoladowy,
przy tym bardzo, ale to bardzo delikatny
i ta nuta kwaśnej porzeczki OBŁĘD <3
Składniki (duża blacha):Ciasto:- 6 jaj „L”
- 80 g cukru
- 200 g czekolady deserowej
- 50 g masła
Ganasz czekoladowy:- 200 g śmietanki 30%
- 200 g czekolady deserowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie)
- dżem z czarnej porzeczki
Do dekoracji:- bakalie (np. suszone morele, pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas)
Przygotowanie:Ciasto:W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady – całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z blachy i kładziemy na desce.
Ganasz:Śmietankę zagotowujemy z miodem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę, po chwili mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Mieszając, dodajemy miękkie masło. Możemy dodać 20 ml whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła.
Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i znowu delikatnie smarujemy dżemem, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ją ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Mazurek wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut. Odrobinę ganaszu zostawiamy do dekoracji, resztę podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy. Rozpuszczony ganasz mieszamy.
Schłodzone ciasto oblewamy podgrzanym ganaszem. Następnie ciasto dekorujemy rozetkami za pomocą papierowego kornetu z ganaszem czekoladowym. Na mazurku układamy dekorację z suszonych i kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów. SMACZNEGO!!!
Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego