Ciasto z cyckami w nazwie :D
ale mamy do wyboru murzynki,
oblewając ciasto polewą czekoladową albo...
teściowej polewając je tężejąca galaretką galaretką :D
Składniki (duża blaszka): Biszkopt: - 150 g mąki
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt makowo-kokosowy: - 200 g cukru
- 3/4 szklanki maku
- 100 g wiórek kokosowych
- 6 białek
Krem:- 350 ml mleka
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki
Dodatkowo:
- rodzynki
- biszkopciki
- białe wino lub woda+sok z cytryny+cukier do nasączania
- 100 g czekolady deserowej
- 300 g dżemu brzoskwiniowego
- 50 g masła
Przygotowanie: Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Piec w 150*C ok. 25-30 minut.
Biszkopt makowo-kokosowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Do ubitej piany dodać wiórki i mak, delikatnie wymieszać. Piec w 170*C około 30-35 minut.
Krem:
Połowę mleka wymieszać z żółtkami, budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka zagotować i dodać do niego mleko z żółtkami, zagotować i wystudzić. Masło ubić na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i zmiksować na gładką masę.