Dzisiaj znowu postanowiłam zrobić biszkopta a la tort. Tym razem z duuużą iloscią owoców :) Ciasto wyszło super lekkie, idealne na lato. Naprawdę pyyyszne!
A przygotowanie go poszło tym szybciej, że robiłam je z koleżanką :)
Jakie są Wasze ulubione kombinacje owoce-biszkopt?
P.S ten przepis na biszkopt jest naprawdę dobry! gorąco polecam! (pochodzi ze strony: giallozafferano.it)
Składniki:
- 500ml śmietany kremówki
- 5 jajek
- 75g mąki
- 75g mąki ziemniaczanej
- 200g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 750g truskawek
- 1 trochę jagód
- 1 szkl. mleka + 3 łyżki kakao (ja użyłam słodzonego)
Przygotowanie:
1. Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek wsypujemy 100g cukru i olejek waniliowy. Miksujemy, aż masa stanie się bardzo jasna i puszysta. Do białek dodajemy 50g cukru, szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do żółtek wsypujemy mąki i mieszamy dokładnie. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy wszystko razem (najlepiej szpatułką). Przelewamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 min.
2. Reszta
Śmietanę z resztą cukry ubijamy na sztywno.
Biszkopt (gdy już wystygnie!) przecinamy na dwa placki. Nasączamy je mlekiem z kakao. Następnie smarujemy bitą śmietaną. Na pierwszy placek nakładamy pokrojone w plasterki truskawki i przykrywamy drugim plackiem. Dekorujemy biszkopt z wierzchu pozostałymi owocami i bitą śmietaną. Przechowujemy w lodówce, podajemy dobrze schłodzone.
Smacznego!
Maggie
A tu jeszcze parę innych ujęć: