Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Madeleine culinary diary
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
218
Kategorie
23
Ciasto marchewkowe Madeleine
Wstając bardzo rano, miałam ochotę na coś słodkiego, prostego, niekłopotliwego, ze składników, które znajdę w domu. Pozaglądałam w zakamarki kuchenne i decyzja była prosta - ciasto marchewkowe.Zaczynając swoją przygodę z gotowaniem, upiekłam ciasto mar...
Madeleine culinary diary
Tosty z pieczarkami i żółtym serem + kilka migawek z parku na Kazimierzu Górniczym w Sosnowcu
Mieszkam kilka lat w Sosnowcu i nigdy nie przyszło mi do głowyrobić zdjęć, tego co widzę i częstomijam. Rozmyślając ostatnio, doszłam do wniosków, że jeślibędę uwieczniać coś na fotografii, to coś po mnie zostanie.Bo...
Madeleine culinary diary
Krupnik - jedna z najstarszych polskich zup
Krupnik to zupa, która dosyć często gości u nas w domu. Wiecie?, że krupnik to jedna z najstarszych polskich zup, kiedyś najczęściej była gotowana na podrobach i żołądkach drobiowych. Ja krupnik gotuje najczęściej na wywarze mięsnym (na kościach drobio...
Madeleine culinary diary
Jak wyrobić ciasto na pierogi w malakserze? + sposób wałkowania ciasta na pierogi
Dzisiaj mamy łatwiej jeśli chodzi o przyspieszenie i usprawnienie sobie pracy w kuchni. Ale mając łatwiej, żyjemy mniej zdrowo!No cóż! Śmiem twierdzić, że te kobiety, które szprycują obecnie swoje rodziny gotowym jedzeniem, bo nie mają czasu na u...
Madeleine culinary diary
Jak ugotować ryż długoziarnisty ?, jak można nadać zwykłemu ryżowi aromat?, co zrobić, żeby ryż się nie kleił?
Czasem gotuję ryż jako dodatek do obiadu. Zazwyczaj wybieram aromatyczne rodzajeryżu czyli basmati lub jaśminowy. Natomiast jeśli gotuję biały długoziarnisty to gotuje go na wywarze mięsnym rzadziej na warzywnym.Wtedy takli ryż smakuje niebanalni...
Madeleine culinary diary
Szary dzień nie musi być szary ! - oraz moje przemyślenia na temat "jak informacja czyni z nas głupców"
Mnie jako dorosłą już osobę los rzucił na Śląski......dopiero po kilku latachpoczułam, że jestem u siebie. Ja osoba potrafiąca się odnaleźć w wielu miejscach - tu nie potrafiłam. Czułam się dziwnie, obco, nieswojo!!!Kiedy sprowa...
Madeleine culinary diary
Domowy budyń mleczny z nutą prawdziwej wanilii
W mojej kuchni domowe kiśle i budynie często goszczą jeślimamy ochotę naszybki deser. Ja już nie dam rady zjeść budyniu z proszkubo czuję w nichchemiczne dodatki! Odkąd prowadzę swoją kuchnię nie nabyłam gotowego budyniu(czy to ...
Madeleine culinary diary
Gołąbki z nadzieniem z ryżu i mięsa mielonego (z królika) w sosie pomidorowym
Nie robię często gołąbków i nie dlatego, że są pracochłonne, ale dlatego, że nie mam na tyle mięsa z dobrego źródła!Mięso wiejskiej kury zazwyczaj nie nadaje się do zmielenia, bo na takiej kurze jestgo mało. Z kurek gotuje zazwyczaj rosołki.Jeśli...
Madeleine culinary diary
Kartoflanka - najprostsze zawsze jest pyszne
Gotowanie w swojej kuchni jest fajne, bo gotuję to co lubimy lub lubię. Nawet jak mam gotować dla samej siebie- robię to! Zazwyczaj jest to prosta zupa, żeby zjeść coś ciepłego.Kartoflankę pierwszy raz ugotowałam w swojej kuchni...
Madeleine culinary diary
Pączusie (kasztanki) - pączki w wersji mini
Jeśligdzieś się wybieram i znajdę chwilę, piekę coś w domu, żeby ze sobą zabrać. Jestem zawiedziona, bardzo zawiedziona, jeśli dostaje od kogoś gotowe ciastka, cukierki, kupne ciasto. Jeśli już szukam w sklepie czekolady to bez dodatków, ale o ta...
Madeleine culinary diary
Zwyczajność, codzienność, realizm - dzień na wsi
Czasem przeglądam blogi (głównie kulinarne, ale nie tylko), zdjęcia wszędzie retuszowane i stylizowane. Wszystko wokół takie idealne ! Niestety rzeczywistość wygląda inaczej. Ja wolę pokazać szarą rzeczywistość i realizm na zdjęciach. Kiedy byłam dużo ...
Madeleine culinary diary
Dżem z gorzkich pomarańczy
Bardzo lubimy pomarańcze, ja lubię i surowe, ale już mój Pan niekoniecznie. Pomarańcze dodaję do ciast, robię z nich dżem lub filetuje i cząstki takich pomarańczy podaję z naleśnikami. Przepis na francuskie naleśniki z pomarańczami czyli crêpes Suzette...
Madeleine culinary diary
Kostka z kaszy manny - dodatek do zup
Klasycznie rosół czy pomidorowąpodaje się z makaronem, ryżem czy lanymi kluskami. Ja rosółpodajęz domowym makaronem, kaszą jaglaną, lanymi kluskami. Lubię go jeść nawet z ziemniakami.Natomiast pomidorową z ryżem, domowym makaron...
Madeleine culinary diary
Zupa fasolowa z zasmażką
Lubię polską kuchnię i jej zupy. Najczęściej proste i sycące.Zdaje sobie sprawę, że z upływem ostatnich lat, mamy większydostęp do wielu produktów z różnych kuchni świata. Przyprawy, owoce, półprodukty z innych kuchni świata - dostaniemy ja...
Madeleine culinary diary
Tosty z pieczarkami i sadzonym jajkiem / rozmyślania o życiu
Jak miło, że nastał nowy rok....... To co złe, destruktywne, zostało za mną......mam taką nadzieję.....Czasemmamy taką potrzebę, żeby zostawićto cobyło za sobąi iść do przodu.....Cieszę się, że jestem w życiu tu i teraz, polubił...
Madeleine culinary diary
Degustacja win musujących / rekfirowane zdobyczne :), noc sylwestrowa w pracy !
W drodze na Sylwestra godzina około15.30.......robiło się już zimno i bardzo mroźnie, ale jeszcze do wytrzymania, a gdzie tu jeszcze do godziny około 3.00 rano.Widziałampo blogach kulinarnych - propozycje dań na sylwestra, albo wpisy podsum...
Madeleine culinary diary
←
Poprzednia
2
3
4
5
6
Następna
→