Dwa lata temu furorę zrobiła książka "Sekrety urody Koreanek. Elementarz pielęgnacji" autorstwa Charlotte Cho. Od tego czasu nie słabnie zainteresowanie koreańskimi kosmetykami, które zdobywają coraz szersze rzesze zwolenniczek. I jest to jak najbardzi...
Kuchnia koreańska ma się nad Wisłą coraz lepiej. Co rusz wyrastają nowe lokale serwujące przeróżne dania okraszone obowiązkowo kimchi. Przyznam, że z kuchnią koreańską się lubimy. I to głównie za sprawą Monsieur, który pokazał mi kilka fajnych koreańsk...
Hala Koszyki narobiła sporo szumu w Warszawie, ale po roku kiedy już wszystkim nieco opadło ciśnienie przyszedł czas na zmiany. Na parterze powstała przestrzeń (BAZAR Koszyki Street Food), która wtłoczyła smaki różnych zakątków świata w nowoczesną opra...
Restauracja Onggi działa na ulicy Moliera przy Teatrze Wielkim od blisko dwóch i pół lat, ale nam udało się do niej dotrzeć dopiero teraz. Choć to może i dobrze, bo inne koreańskie miejsca na mapie Warszawy znamy już nieźle i możemy docenić to, czym si...
Koreański ryż mieszany z dodatkami to danie-wytrych w mojej kuchni, ponieważ ma ogromny potencjał łączenia wielu, pozornie niepasujących składników w coś absolutnie pysznego. Doprawiony olejem sezamowym oraz pastą sojową z chili, bibimbap (비빔밥) rozgrze...
Sora to miejsce, o którym od kilku dobrych lat opowiadał mi Monsieur. Dziś byłem na obiedzie w Sorze, w następnym tygodniu idziemy do Sory na integrację słyszałam tylko i jakoś przez 4 lata nie mogliśmy się tam wybra...
W pobliskiej koreańskiej restauracji serwują rewelacyjne kimchi, to taka koreańska kiszona kapusta, tradycyjne danie kuchni koreańskiej, przystawka, która składa się z fermentowanych lub kiszonych warzyw przede wszystkim jest to wspomniana powy...
W koreańskiej restauracji Onggi o wiele ważniejsza od kulinariów jest przestrzeń. Ta fizyczna w postaci dopracowanego w każdym detalu wnętrza oraz mentalna, rozumiana jako miejsce styku kultur, łącząca ludzi różnych pasji. Mimo enigmatycznych opisów (z...