Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Madame Edith
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
608
Lotnisko na Maderze
To zabawne, że w kontekście Madery pierwsze co przychodzi większości osób do głowy, to nie przepiękne krajobrazy, a lotnisko. Praktycznie każdy kto usłyszał, że jadę na Maderę lub właśnie z niej wróciłam mówił: aaa, to tam gdzie jest to ...
Madame Edith
Boeuf Strogonow
Boeuf Stroganow to danie, które kuchni rosyjskiej, które zdobyło ogromną popularność na przełomie XIX i XX wieku i podbiło praktycznie cały świat. Sama nazwa jest połączeniem francuskiego słowa bœuf wołowina oraz Str...
Madame Edith
Południowy Tyrol: Brixen i Dolomity
Brixen (po włosku Bressanone) to niewielkie miasto w Południowym Tyrolu, we Włoszech. Położone jest kilkadziesiąt kilometrów od stolicy regionu Bolzano, o którym pisałam już przy innej okazji (patrz wpis: „Bolzano”). Mimo, że jesteśmy we Włoszech częśc...
Madame Edith
Jak spakować bagaż podręczny?
Jak spakować bagaż podręczny? to pytanie nurtuje wiele osób, które mają przed sobą lot samolotem. Nigdy nie wiadomo co się może przydać, zwłaszcza przy dłuższej podróży. Dlatego przygotowałam dla Was krótki poradnik i listę rzeczy, które mam za...
Madame Edith
Róże karnawałowe
Początek karnawału przywitałam na Maderze w dość niecodziennej scenerii: do 6-go stycznia na ulicach porozstawiane były przeróżne gigantyczne, świąteczne ozdoby, świetlne iluminacje i olbrzymi Mikołaje, przy których można było sobie robić zdjęcia. Dzie...
Madame Edith
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku to jedno z ulubionych dań Monsieur. Myślę, że mógłby je jeść co najmniej dwa lub trzy razy w tygodniu i by mu to zupełnie nie przeszkadzało. Zwłaszcza zimą. To przecież rewelacyjna potrawa na tę porę roku, bo znakomicie rozgrzewa i...
Madame Edith
Reid’s Palace: 5 o’clock tea
Ogromnie lubię herbatę, a odkąd trzy lat temu odwiedziłam jej dwie plantacje na Azorach mam do niej jeszcze większy szacunek. To niezwykle wymagający i szlachetny napój, który wymaga ogromnego trudu włożonego w jego przygotowanie. I nie mam tu na myśli...
Madame Edith
Madera zimą: jaka pogoda? Czy warto pojechać?
Madera często określana jest wyspą wiecznej wiosny, bo faktycznie temperatury nawet zimą nie spadają tu poniżej 15 stopni, a latem oscylują wokół 25 kresek. To temperatura dla wielu osób idealna nigdy nie jest za zimno, ani też zb...
Madame Edith
Szara farba do ścian – poradnik
Na początku grudnia malowaliśmy częściowo mieszkanie. Jak wiecie zdecydowaliśmy się na szarość (na dwóch ścianach w pokoju dziennym). Wybór odpowiedniej farby i odcienia nie był prosty. Pytałam się Was dwukrotnie na Fanpageu jakie marki i kolory...
Madame Edith
Kotlety jagnięce
Kotlety jagnięce z kostką to pyszny pomysł na wykwintny obiad. Sprawdzą się zwłaszcza na większe okazje, z racji tego, że jagnięcina jest mięsem relatywnie drogim. Jednak ma niezrównane walory smakowe, jest nieprawdopodobnie soczysta i delikatna, a prz...
Madame Edith
Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti alla puttanesca czyli makaron ladacznicy to bardzo smaczny i prosty przepis pochodzący z kuchni południowej Italii. Sam sos Włosi nazywają sugo alla puttanesca i spotkać można wiele jego odmian. Zasadniczo składa s...
Madame Edith
Budapeszt nocą – co warto zobaczyć?
Budapeszt nocą prezentuje się najpiękniej! Stolica Węgier wieczorami tętni życiem i daje mnóstwo ciekawych form spędzenia czasu. O naszym kilkudniowym pobycie we wrześniu pisałam Wam już co nieco we wpisie Węgry i Wiedeń migawki, ...
Madame Edith
Rozgrzewające przepisy na zimę
Co jeść, żeby się rozgrzać? pewnie zadajecie sobie to pytanie ostatnimi dniami. Za oknem taki mróz, że nie chce się wychodzić z domu. Okres świąteczny niestety dobiegł końca i większość z nas musiała wrócić do pracy czy szkoły. Ja...
Madame Edith
Rozbrat 20 Bakery & Wine Corner
Rozbrat 20 Bakery Wine Corner to bistro, które otworzyło się dokładnie 1-go grudnia przy, jak łatwo się domyślić, ulicy Rozbrat 20. Ci z Was, którzy kojarzą ten adres z pewnością pamiętają, że jeszcze na początku 2015 roku działało tu słynne bist...
Madame Edith
Ciasto Trzech Króli – Galette des Rois
Ciasto Trzech Króli (Galette des Rois) to popularny we Francji wypiek, który przygotowuje się na 6. stycznia. Zgodnie z tradycją ciasto to kryło w sobie niespodziankę w postaci ziarna fasoli (po francusku fève), choć z czasem miejsce fasoli w nadzieniu...
Madame Edith
Ramen Girl Warsaw
Ramen Girl Warsaw to całkiem nowa restauracja Luizy Trisno, która najpierw podbiła Kraków (początkowo lokalem Yellow Dog), a potem zdecydowała się podbić stolicę. Dobrze pamiętam pierwsze spotkanie z kuchnią Yellow Doga na Urban Market jakieś tr...
Madame Edith
←
Poprzednia
34
35
36
37
38
Następna
→