Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Madame Edith
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
608
Pasztet z soczewicy
Jesień i zima to najlepszy czas na domowe wypieki. Także te wytrawne. Przepis ten jest inspiracją z wegańskich warsztatów kulinarnych, w których uczestniczyłam kilka miesięcy temu jeszcze na przełomie zimy i wiosny. Przez kilka miesięcy nie mia...
Madame Edith
Koktajl z płatków owsianych
Koktajl z płatków owsianych miałam zrobić już dawno. Jakoś się jednak nie składało. W końcu w ostatni weekend przygotowałam go na drugie śniadanie. I wiecie co? Żałowałam, że nie zjedliśmy go na pierwsze. Ten koktajl jest niezwykle pożywny i świetnie w...
Madame Edith
Ed Red – Nice to meat you, Ed!
Trzeba być bezczelnym i niespełna rozumu, by u szczytu fali na wszystko co wege otwierać knajpę serwującą wyłącznie mięso. To jak strzał w stopę! Zwłaszcza, że mięso od wejścia poukładane jest w lodówkach i wystawione na ciekawskie spojrzenia gości. Ad...
Madame Edith
Hala Koszyki – wielkie otwarcie!
Hala Koszyki (Hala Targowa Koszyki) od dziś piątku, 21 października jest otwarta dla gości. To jedyne takie miejsce w Polsce. Znajdziemy tu 18 różnych restauracji, bazarek, drogerię, delikatesy oraz kilka sklepów. Nie wszystkie lokale są skończ...
Madame Edith
Gdańsk – 7 powodów, dla których lubię tu wracać
Gdańsk obok Krakowa, Poznania i Wrocławia uważam za najpiękniejsze polskie miasto. Nie ma co się łudzić, Warszawa nijak nie może się z nimi równać pod względem urody. Dlatego też tak chętnie korzystam z okazji i wyskakuję, choćby na weekendy, do tych m...
Madame Edith
Makaron z sosem dyniowym
Makaron z sosem dyniowym to moje odkrycie tej jesieni. Mus dyniowy okazuje się być na tyle uniwersalnym składnikiem, że dodaję go nie tylko do zapiekanki makaronowej z dynią, Pumpkin Spice Latte czy ciasta dyniowego, ale i do kremowego, bardzo delikatn...
Madame Edith
Papryka faszerowana z sosem pomidorowym
Papryka faszerowana to moje jesienne comfort food. To jedzenie, które jest proste w przygotowaniu, rozgrzewa i poprawia humor, bo przywołuje szczęśliwe wspomnienia z dzieciństwa. Papryka faszerowana bardzo przypomina moje ulubione gołąbki...
Madame Edith
OFF Piotrkowska: Spółdzielnia – na dobre śniadanie w Łodzi
Tydzień temu na śniadanie pojechałam do Łodzi, by spotkać się z Asią, z którą znamy się od ponad 4 lat. Zaproponowała, że zabierze mnie do kompleksu OFF Piotrkowska miejsca, które skupia restauracje, sklepy, usługi i ekologiczny b...
Madame Edith
Szarlotka pełnoziarnista
Szarlotka pełnoziarnista to deser, który można jeść bez większych wyrzutów sumienia. Składa się praktycznie z samych jabłek i cieniutkiego ciasta zrobionego z mąki z pełnego przemiału. Jest fantastyczna i trochę starodawna, bo oprószyłam ją gruboziarni...
Madame Edith
Skuter na Bali
Jeśli wybieracie się na Bali i chcecie zwiedzić różne części wyspy samodzielnie, to warto rozważyć wypożyczenie jednośladu. Skuter na Bali to najpopularniejszy środek transportu wśród miejscowych ze względu na możliwość szybkiego transportu. Przed decy...
Madame Edith
Ryż na mleku
Ryż na mleku robię wyjątkowo często właśnie jesienią i zimą. Wespół z owsianką oraz wszelakimi omletami stanowi najlepsze jesienne śniadanie. Zwłaszcza, że nie szczędzę do niego cynamonu, który działa bakteriobójczo i rozgrzewająco. To taki naturalny w...
Madame Edith
Pobite Gary – jedno z tych miejsc, które sobie darujcie
Pobite Gary to lokal, który ma bardzo dobre opinie. Polecało mi go kilka osób, polecały liczne recenzje w internecie. I co? I pstro! Nasza wizyta była w zasadzie taka, że mogło jej nie być zupełnie: nieszczególnie dobra i niezapamiętywalna. Poza jednym...
Madame Edith
Gulasz z dynią – idealny na jesień!
Gulasz z dynią zrobiłam z pierwszego kawałka dyni zakupionego w tym roku. Jak zwykle poszłam na Halę Mirowską, gdzie kusiły mnie rozmaite odmiany (patrz: odmiany dyni). Wybrałam kawałek na próbę. Idąc do domu zastanawiałam się jak go wykorzystam. Pomyś...
Madame Edith
Jak rośnie ryż? Ile pracy kosztuje?
Upał. Wilgotność 90%. Duchota, jakiej nie spotkacie na kontynencie europejskim. Do tego żar lejący się nieba. Toż to niemal sam równik! Praca w takich warunkach nie należy do przyjemności nawet w klimatyzowanym biurze. A co dopiero na polu, po k...
Madame Edith
Kuloodporna kawa – bulletproof coffee
Kuloodporna kawa, czyli Bulletproof Coffee, to napój wymyślony przez amerykańskiego blogera Davida Aspreya. Świat usłyszał o niej po raz pierwszy w 2009 roku, gdy David opublikował przepis na swojej stronie. Potem z kawy postanowił zrobić...
Madame Edith
Smacznego – kiedy i w jakich okolicznościach mówić?
Kuchnia w biurze. Pora obiadowa. Drzwi co chwilę otwierają się i kolejne osoby rzucają mimochodem smacznego w stronę tych, które właśnie zaczęły konsumpcję. Oczekują na odpowiedź. Pewnie w stylu dziękuję / dzięki. Lub też, z...
Madame Edith
←
Poprzednia
24
25
26
27
28
Następna
→