Ostatnio brak chęci do gotowania. Dużo na głowie. Dużo problemów. Ale naszła mnie ogromna chęć na pizzę! Dziś wegetariańska, bez grama mięsa. Tak zdrowiej. Mam genialny przepis na ciasto, na prawdę nie zdarzyło się, żeby mi nie wyszło lekkie, kruche ciasto :)
Składniki:
Ciasto:
- pół paczki drożdży (50g)
- 3/4 ciepłej wody
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- łyżka oliwy
Dodatki:
- 200g sera gouda
- 1/2 papryki czerwonej i żółtej (można i zielonej, wtedy proporcje z każdej 1/3)
- 100g pieczarek
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 1/4 puszki ananasa
- ketchup
- garść rukoli
- bazylia
- oregano
Przygotowanie:
1. Drożdże rozdrabniamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do ciepłej wody. Dodajemy cukier i sól, mieszamy i pozostawiamy na 10 min.
2. Wlewamy nasze drożdże do miski, dodajemy mąkę i oliwę. Wyrabiamy ciasto tak aby nie było zbyt mokre ani zbyt za suche. Zwykle te 2 szklanki mąki wystarczają ale, czasami trzeba dolać albo wody, albo jeszcze mąki.
3. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1h, lub do lodówki na 30min.
4. W tym czasie, ścieramy ser, oraz kroimy nasze dodatki - paprykę najlepiej w kostkę, zaś pieczarki w plastry. Cebulę najlepiej w piórka.
5. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy na okrągły placek. Można zrobić grubsze ciasto, albo cienkie, kwestia gustu. Ja osobiście lubię pizzę na cienkim cieście.
6. Na blachę kładziemy folię aluminiową i smarujemy ją oliwą aby pizza nam nie przywarła. Jeśli ktoś ma żaroodporne naczynie to wystarczy je wysmarować.
7. Przenosimy nasz placek na blachę, końce zawijamy do środka po czym przechodzimy do dodatków.
8. Ciasto smarujemy ketchupem (można zrobić prawdziwy sos do pizzy ja jednak nie miałam składników w domu), posypujemy cienką warstwą serem żółtym i nakładamy kolejno nasze dodatki według uznania.
9. Na koniec znowu nakładamy nasz ser, tym razem grubszą warstwą. Posypujemy bazylią i oregano.
10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika w 200C na ok. 20-25min. Jeśli brzegi są rumiane to czas żeby wyciągnąć :)
11. Na koniec posypujemy świeżą rukolą.
Smacznego!