Przepis pochodzi ze strony doradca smaku - autorstwa
Michela Morana.
<klik> - tutaj znajduje się link do oryginalnego przepisu, a niżej mój lekko zmodyfikowany :)
Składniki:
- 1 duża papryka czerwona
- 1 por
- 1 cebula średnia
- 2 puszki pomidorów
- jogurt grecki (1 łyżeczka)
- gałka muszkatołowa
- imbir mielony
- kucharek (zamiast soli)
- pieprz
- oliwa z oliwek ok. 2/3 łyżki
- natka pietruszki (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Cebulę i pora siekamy - nie musi być drobno.
2. Paprykę kroimy na 4 cząstki i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 min. Ja robiłam w opiekaczu więc wstawiałam na 20 min do przypieczenia od wierzchu i ok. 10 min od spodu. Można potrzymać dłużej, im bardziej będzie skórka przyrumieniona tym łatwiej zejdzie.
3. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz pora.Podsmażamy do miękkości.
4. Następnie wrzucamy pomidory wraz z zalewą (wtedy nie musimy dodawać kostki rosołowej jak to jest w pierwowzorze), doprawiamy kucharkiem, pieprzem, imbirem i gałką według uznania i gotujemy ok. 25-30min.
5. Ugotowany wywar wlewamy do blendera, paprykę obieramy i dorzucamy do wywaru i miksujemy na krem.
6. Na gotowy krem dajemy trochę startego żółtego sera (wg uznania) oraz łyżeczkę jogurtu greckiego. Listek natki i gotowe :)
Porcja dla 2 osób.
W oryginalnym przepisie był ser kozi, ale żółty wraz z jogutrem greckim też się sprawdza i jest smaczne. Akurat budżet przycisnął, ponieważ ser kozi nie taki tani, więc trzeba było zadziałać inaczej :)