Jeśli ktoś, podobnie jak ja, dopiero zaczyna odkrywać bogaty świat kuchni wegetariańskiej będzie zaskoczony, że wegetarianie mają swój smalec. W smaku jest bardzo podobny do tego prawdziwego, a nawet lepszy bo wegetariański. Jest wiele różnych przepisów na bezmięsny smalec - niektóre można przygotować z użyciem oleju kokosowego czy też na bazie selera lub kaszy. Ja obecnie zajadam się smalcem w którym głównym składnikiem jest biała fasola. Co potrzebujemy do przygotowania tej pysznej fasolowej pasty? Niewiele - bo wystarczy nam jabłko, cebula i biała fasola. Odrobina przypraw, do tego chrupiący chleb, kiszony ogórek do podania i gotowe.
Składniki na słoiczek o pojemności 320 ml:- puszka białej fasoli
- 1 jabłko
- 1 cebula łagodna w smaku (jeśli użyjemy ostrej to zdominuje smak smalcu)
- przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka
- 1-2 listki laurowe
- olej do smażenia
Wykonanie:- Pokrojoną w kostkę cebulę smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem liści laurowych.
- Po kilku minutach do cebuli dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Smażyć dalej na małym ogniu pamietając, że na końcu smażenia cebula ma być miękka, ale nie przypalona.
- Następnie w blenderze zmiksować fasolę na gładką pastę, dodać cebulkę z jabłkiem (bez listków laurowych) i przyprawy. Miksować jeszcze przez chwilę uważając, żeby w masie pozostały widoczne kawałki jabłka i cebuli (mają one imitować skwarki).
- Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę chłodnej wody lub wody pozostałej z fasoli.
- Doprawić do smaku (osobiście wolę kiedy smalec jest bardzo pieprzny).
- Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin.