Ciasto bananowe pojawia się na moim stole przynajmniej raz w tygodniu (a zdarza się, że i nawet trzy). Łatwe w wykonaniu, nie wymaga użycia miksera i zawsze się udaje. Idealne w swej prostocie doskonale nadaje się na przekąskę do pracy lub kiedy dopada nas ochota na coś słodkiego. Nic mi dzisiaj już nie potrzeba...
Składniki na małą foremkę:- 4 bardzo dojrzałe banany
- 1/2 szklanki cukru
- małe opakowanie cukru waniliowego
- 1 1/2 szklanki mąki (przesianej)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao lub czekolady (niekoniecznie)
- 50g stopionego, ostudzonego masła roślinnego
- 1 jajko
- sok z 1 cytryny
- dowolne bakalie (tym razem wykorzystałam rodzynki i skórkę pomarańczową ale zwykle dodaję suszone morele)
Wykonanie:- Banany dokładnie rozgnieść widelcem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy.
- Dodać mokre składniki: jajko, stopione masło, sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
- Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać kakao lub czekoladę,wymieszać i partiami dodawać do masy bananowej ciągle mieszając.
- Na końcu dodać bakalie i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszać.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
- Ciasto powinno być pieczone w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.