W czasie upałów najlepiej sprawdzają się desery, które praktycznie robią się same i nie wymagają od nas długiego przebywania w kuchni. Kiedy żar leje się z nieba ostatnią rzeczą, o której marzymy jest pieczenie, smażenie czy inne czynności zakładające używanie piekarnika, a najchętniej jedlibyśmy tylko lody popijając zimnym piwem:)
Przepis na mus kokosowy jest tak prosty , że chyba nic prostszego nie da się wymyślić. Banalny i szybki w wykonaniu, co nie znaczy, że banalny w smaku - wręcz przeciwnie - mus jest bardzo delikatny, z wyczuwalną nutą kokosową. Myślę, że zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia. Idealny na upały, świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla lodów. Polecam!
Składniki:- 400 ml puszka mleka kokosowego
- 3 - 5 łyżeczek cukru pudru
- sok z połowy limonki
- sok z połowy cytryny
- do podania: skórka starta z cytryny, syrop klonowy, ewentualnie owoce lub orzechy
Wykonanie:- Puszkę wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjąć z lodówki, otworzyć puszkę i do wysokiego, szklanego naczynia przełożyć łyżką utworzony na powierzchni gęsty krem przypominający serek śmietankowy. Pozostałą na dnie puszki wodę możemy wykorzystać do innego przepisu (ja zwykle dodaję do kawy).
- Dodać łyżkę cukru, sok z limonki i cytryny i miksować zaczynając od najniższych obrotów. Stopniowo dodawać cukier i miksować dalej zwiększając obroty.
- Kiedy masa nabierze pożądanej konsystencji, przełożyć do salaterek lub kieliszków i wstawić do lodówki do schłodzenia.
- Przed podaniem udekorować owocami, posypać startą skórką z cytryny i polać syropem klonowym.