Zawsze kiedy czuję, że mój organizm domaga się należnej sobie dawki składników odżywczych, przyrządzam guacamole. Guacamole to pochodzący z Meksyku dip przygotowywany na bazie awokado, które nie bez powodu uznawane jest za tzw. super food czyli super jedzenie. Awokado słynie ze swoich właściwości zdrowotnych a lista jest naprawdę długa. Wystarczy wspomnieć chociażby o tym, że zawiera dobre tłuszcze jednonienasycone, omega-3, kwas foliowy czy potas. I niech nikogo nie odstraszą kalorie zawarte w awokado bo te akurat są naprawdę wartościowe.
Sekretem dobrego guacamole jest dojrzałe awokado, dlatego też przygotowując guacamole trzeba wybierać bardzo dojrzałe owoce jednocześnie uważając by nie były spleśniałe w środku. Gotowy dip możemy zaserwować do nachosów, tacos czy warzyw pokrojonych w słupki. Guacamole równie dobrze sprawdza się jako smarowidło do chleba / tostów itd.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- sok z 1/3 limonki lub cytryny
- 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- łyżeczka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól i pieprz
Uwaga: do guacamole dodaje się też pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę i papryczkę chili, ale w tym przepisie z nich zrezygnowałam na rzecz czosnku.
Wykonanie:
- Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, wyskrobać miąższ za pomocą łyżki lub noża i przełożyć do miseczki.
- Dodać pozostałe składniki, wszystko razem delikatnie rozdrobnić widelcem i wymieszać, pamiętając by w masie pozostały wyczuwalne kawałki awokado. Smacznego!