Nie zastanawiałam się zbyt długo które danie powinno pójść na pierwszy ogień – uznałam że powinien to być przepis ekspresowy w przyrządzeniu a taki właśnie jest przepis na sałatkę z kaszy owsianej – przygotowanie nie zajmuje więcej niż dwadzieścia minut (z czego 15 minut zajmuje gotowanie kaszy), składniki praktycznie zawsze znajdą się pod ręką więc w każdej chwili można wyczarować tę nieskomplikowaną sałatkę. Do tego wspomnieć trzeba o zaletach owsa – zawiera wysokiej jakości białko, błonnik oraz jest dobrym źródłem minerałów i kwasu foliowego. Owies jest również ceniony ze względu na swe dobroczynne właściwości dla jelit i żołądka. Polecam!
Przepis dla dwóch lub jednej bardzo głodnej osoby
Składniki:- woreczek ugotowanej, ostudzonej kaszy owsianej (można też wykorzystać resztki kaszy pozostałej z obiadu – u mnie było to około ½ woreczka)
- 7-10 plastrów świeżego ogórka (koniecznie ze skórką)
- pomidor pokrojony w grube plastry (też ze skórką)
- 2-3 plastry czerwonej cebuli
- sól morska (może też być zwykła)
- swieżo mielony czarny pieprz
- ocet balsamiczny – 1 łyżeczka (ja dodałam trochę więcej bo uwielbiam ocet)
- garść mrożonej, posiekanej kolendry (jeśli nie mamy pod ręką świeżej)
Wykonanie:- Do miseczki wsypać kaszę; ewentualne grudki rozdrobnić widelcem.
- Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę i dodać do kaszy.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, skropić octem. Posypać kolendrą, wymieszać całość.
Smacznego.