Tym razem zamiast typowych drożdżówek z makiem postawiłam na szybkość i prostotę.
Pocięte ciasto ułożyłam do formy na tarte i upiekłam jako jedno wielkie ciasto.
składniki na ciasto:
30 g świeżych drożdży
50 g masła
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 czubata szklanka mąki
szczypta soli
otarta skórka z połowy cytryny
pół puszki maku
Wkruszyć do miski drożdże, dodać puder, śmietanę wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać roztopione masło, jajko oraz skórkę z cytryny, wymieszać. Wsypać mąkę,sól, wyrobić np.łyżką.
Rozwałkować ciasto na oprószonym blacie bądź stolnicy na prostokąt taki około 25x35 cm.
Posmarować po całości masą makową. Zwinąć w rulon jak na roladę. Kroić na kawałki o grubości 2-3 cm. Ułożyć w lekko posmarowanej masłem formie na tartę ( ok.26 cm) u mnie z wyjmowanym
dnem. Lekko spłaszczyć każdy kawałek ciasta.
Piec w 180 stop. C do zrumienienia czyli około 25 min u mnie z czego ostatnia minuta na termoobiegu. Gorące polać lukrem.

