Zupa krem z groszku zielonego
2015-08-23 19:33:14
Ilość porcji 6
Zupa krem z groszku zielonego juz dawno podbiła serca naszej rodziny. Bardzo szybko się ją przygotowuje i serwuje najczęściej z prażonymi płatkami migdałów.
- 700 g groszku zielonego mrożonego
- 1 litr lekkiego bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
- gałka muszkatałowa
- sól
- pieprz ziołowy
- odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego do dekoracji
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzewamy masło z czosnkiem i wrzucamy pokrojoną cebulę. Czekamy, aż się zeszkli na złoty kolor.
- Dorzucamy groszek i posypujemy całość gałką muszkatałową po około 5 minutach zalewamy bulionem warzywnym.
- Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż groszek będzie miękki ( gotuje się dosyć szybko).
- Na około 5 minut przed końcem gotowania zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
- Na koniec odajemy też sok z 1/2 cytryny.
- Zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko a dla dekoracji możemy zabielić śmietanką lub jogurtem.
- Przed podaniem na suchej patelni prażymy platki migdałów aby posypać nimi zupke.
- Jeżeli zupa wychodzi za gęsta podczas blendowania możemy dolać przegotowaną wodę.
- Mozna podawać z groszkiem ptysiowym lub wlasnej roboty czosnkowymi grzankami.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/