Proste jesienne leczo z cukinia i patisonem
2015-09-20 21:26:36
Ilość porcji 6
Niezwykle proste ale sycące danie idealne na jesienne słotne dni. Wersja tu obecna została przygotowana przez teścia w ramach rodzinnej wersji "hot-garnek-czelenendż". Napatrzył sie chłopina wczoraj jak teściowa trzaska oponki iniewiele myśląc postanowił podjąć rzuconą mu rękawicę. Pomyślał... nie dospał.. i w niedzielny poranek wjechał ze smakowitym leczo...Ot taki rodzinny "majsterszef" nam wyszedł...numeru do teścia nie podam ale przepis i owszem..poniżej znajdziecie..
- 350ml bulionu warzywnego
- 350g kiełbasy toruńskiej
- 300g boczku
- 3 średnie cebule
- 3 papryki różnokolorowe
- 1 średnia cukinia
- 2-3 średnie patisony
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 3 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- sól oraz pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Wszystkie skladniki kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy boczek. Po chwili dodajemy kiełbasę, a nastepnie cebulę. Gdy cebula zmięknie dokładamy warzywa, delikatnie podsmażamy i dokładamy pomidory z puszki, następnie po około10 minutach podlewamy bulionem. Wszystko dusimy do miekkości czekając, aż bulion odparuje.
- Smacznego !!
- W tym wypadku w prostocie siła. Nie kombinujmy zróbcie jak jest a brzuchy domowników będą pełne i zadowolone.
- Najlepiej smakuje odgrzewane.
- Można narobić kocioł i zamrozić.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/