Omlet "full opcja"
2015-09-06 11:03:29
Dziś propozycja na sycace niedzielne śniadanie, jakże potrzebne czasem po szaleństwach sobotniej nocy...
- 1/2 cebuli
- 2 zabki czosnku
- oliwa z oliwek
- 5 jajek
- 1 łyżka masła
- 4 pieczarki
- 4 pomidory suszone w słońcu ( lub jeden świeży)
- 2 białe kielbaski ( najlepiej doprawiane ziołami)
- 2 kiełbaski pikantne (ja użyłem chorizo)
- 4 plasterki boczku
- sól i pieprz( wedle uznania)
- odrobina ziół prowansalskich
- Na średniej patelni rozgrzewamy oliwę i mało, dodajemy pokrojona w piórka cebulę i solimy ja delkatnie aby nam sie ładnie zeszkliła. W międzyczasie do osobnej miseczki wbijamy i jajka i dokładnie mieszamy tak aby żółtka połaczyły sie z białkami. Kiedy cebula nam sie lekko podrumieni dodajemy pokrojone w grube plastry kiełbaski, boczek oraz pomidory. Po około 5 minutach wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki.Doprawiamy całość sola, pieprzem i ziołami. W momencie kiedy pieczarki będa podduszone a woda z nich odparuje zalewamy całośc nasza masa jajeczna.Gdy całość zetnie się na bokach, wstawiamy omlet do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy (można pod grillem)do momentu, aż omlet dobrze się zetnie( ok. 3 minuty).Idealnym dodatkiem do tej wersji omletu jest szczypiorek.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/