Kapuśniak - prosty przepis
2016-01-19 20:09:53
W zimowe lub jesienne wieczory chyba nic tak przyjemnie nie rozgrzewa i syci jak klasyczny aromatyczny pan Kapuśniak. Definitywnie znajduje sie w czołówce rankingu ulubionych zup naszej rodziny. Dziś bedzie prosty i szybki przepis na zupę szybka lecz pyszna i sycąca, o wspaniałym, intensywnie kwaśnym smaku. Ślinka cieknie..? To zapraszam...
- 2 litry bulionu
- 1 mała głowka kapusty
- 3 zabki czosnku
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 2 średnie cebule ( w tym jedna opieczona na palniku do bulionu)
- pół małego selera
- 200 g wędzonego boczku
- 1/2 kg kiełbasy
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki czerwonej papryki ostrej
- 4 średnie ziemniaki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki konentrantu pomidorowego
- Zaczynamy od przygotowania bulionu. Do gotującej się wody dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Jeśli lubicie gęsty kapuśniak - gotujcie go na 2 litrach wywaru, jeśli rzadszy to 3 litry płynu będa odpowiednie. Nad palnikiem opiekamy obrana cebulę i wrzucamy do garnka z wywarem. Następnie obieramy i kroimy w drobna kostkę lub scieramy na tarce warzywa i dodajemy je do garnka. Po kilku minutach dodajemy do nich pokrojoną kapustę. Kiedy kapusta jest prawie miękka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Podczas gdy warzywa gotują się w garnku na patelni na odrobinie oleju podsmażamy pokrojony drobno czosnek i cebule, a kiedy już nam się zarumieni dodajemy pokrojone w drobna kosteczkę boczek oraz kiełbasę. Smażymy wszystko na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia całość posypujemy przyprawami (papryka, majerankiem, kminkiem). Smażymy jeszcze chwilę i dodajemy całość do zupy (ale zostawiamy na patelni wytopiony tłuszcz).
- Nastepnie dodajemy do zupy kocentrat pomidorowy. Gotujemy do miękkości warzyw.
- Kiedy zupa będzie gotowa doprawiamy pieprzem i solą.
- Smacznego !!
- Kiełbasa, boczek czy kapusta bardzo często są słone, więc ja raczej dużo soli nie dodaję. Wszystko zależy od Waszych upodobań
- Dla podbicia koloru możemy doprawić nasza zupę spora łyżka słodkiej papryki.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/