Francuska zupa cebulowa
2015-10-02 23:27:42
Pyszna i aromatyczna zupa cebulowa, podana z chrupiącymi grzankami i żółtym serem smakuje wybornie. Niby prosta i mało wykwintna ale często podawana w najlepszych restauracjach. Warto zrobić samemu , jest prosta w przygotowaniu a ciekawa w smaku.
Całkowity czas
1 hr 30 min
Całkowity czas
1 hr 30 min
- 1 kg cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 125ml białego wina
- 1 litr bulionu wołowego
- 1/2 łyżeczki tymianku i lubczyku
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- sok z 1/4 cytryny
- bagietka, pokrojona na kromki
- 150 g sera tartego ( ja użyłem typu cheddar)
- Cebulę obieramy i kroimy w poprzek na półplasterki grubości maksymalnie ok. 1,5-2 mm. W dużym i szerokim garnku lub patelni roztapiamy masło z oliwą. Ustawiamy ogień na średni i dodajemy cebulę. Mieszając co kilka minut smażymy na średnim ogniu przez minimum 40 minut aż cebula będzie skarmelizowana.
- Zwiększamy ogień, wlewamy wino i dokładnie mieszamy cebulę drewnianą łyżką, zbierając z dna garnka drobne przyrumienienia. Dodajemy sok z cytryny I gotujemy jeszcze przez 3 minuty następnie wlewamy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawiamy delikatnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz lubczykiem i tymiankiem. Podajemy gorącą z grzankami z bagietki zapieczonymi z serem.
- Zupe można w całości wraz z grzankami zapiekać w piekarniku.
- Francuzi czasem doadją odrobinę brandy lub koniaku do zupy cebulowej.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/