Dorsz w sosie curry
2015-08-23 14:23:34
Ciekawa i prosta odsłona dorsza jako pomysł na obiad . Podczas gotowania w całym domu zapachnie wam przyprawami i cytrusami – po takich zapachach ma się ogromną ochotę na jedzenie. Danie proste a warte uwagi, bo ryba curry jest przepyszna i o ciekawym smaku. Najlepiej podawać z ryżem, jako pełnoprawne danie obiadowe.
Czas gotowania
1 hr 30 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
- 2 filety dorsza
- 100g pasty curry (może być gotowej)
- 1 puszki mleka kokosowego
- 1 cebula
- 2 cm imbiru świeżego
- 3-4 pomidorki suszone w słońcu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek(możemy wykorzystać oliwe z pomidorków suszonych)
- 1 limonka lub cytryna
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- sól, pieprz
- ryż do podania
- 1 łyżeczka ziaren kuminu i nasion kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka pieprzu w całości
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 2 suszone, czerwone papryczki chili
- przekrojone na pół i wypestkowane
- 4 ząbki czosnku, posiekane lub wyciśniete przez praskę
- 2 szalotki drobno pokrojone w kosteczke
- 1 łyżka kurkumy
- odrobina posiekanej trawy cytrynowej( opcjonalnie)
- 1 cm świeżego, startego imbiru( ewentualnie drobno posiekany marynowany)
- 1 łyżeczka skórki startej z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina sosu sojowego
- Rozpoczynamy od przygotowania pasty curry.Rozgrzewamy malutka patelnię na niej prażymy pieprz, kumin oraz nasiona kolendry (okolo 3 minut) ,aż zacznie sie unosić delikatny aromat.Uprażone przyprawy przesypujemy do moździerza lub miseczki. Następnie należy podprażyć papryczki szalotki, chili oraz czosnek.Łaczymy wszystko w moździerzu i bardzo dokładnie ścieramy. i dodajemy pozostałe skaldniki pasty.Dardzo dokładnie wszystko mieszamy ,możemy zblendować na gładką masę.
- Pasta gotowa !
- Na maśle razem z oliwą podsmażamy cebulę wraz z imbirem, w momencie kiedy cebulka się zeszkli dodajemy nasza pastę curry ,mieszamy i przesmażamy całość.
- Zalewamy pomidorami z puszki i ponownie podsmażamy, w tym momencie możemy dodać odrobine sosu Worcestershire,poł łyżeczki cukru odaz odrobinę sosu sojowego lub soli.
- Czekamy około 20 min i zalewamy mleczkiem kokosowym, jak zacznie delikatnie pyrkać to wkładamy rybę pociętą na mniejsze kawałki i oprószoną pieprzem i papryką czerwoną.
- Gotujemy na małym ogniu około 20 min w międzyczasie obracając rybę.Doprawiamy sokiem z limonki lub cytryny i gotowe.
- Tak przygotowane danie podajemy z ryżem i delikatną sałata jako danie obiadowe lub możemy w trakcie gotowania rozcieńczyć sos bulionem i podać jako rozgrzewającą i intensywną zupkę.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/