Przepyszny baskijski gulasz na bazie ¨bonito del norte ¨czyli białego, żyjącego w oceanie na północy Hiszpanii białego tuńczyka.Skladnik:Gotowe danie Bonoto del norte dostepne w naszym sklepie internetowym (dodaj do koszyka)Ziemniaki.Przygotowani...
Bakłażany nadziewane dorszem i brokułem.Bakłażana rozkrajemy, solimy i odstawiamy na pół godziny. Po czym smarujemy oliwa u pieczemy aż będzie miękki.Wydrążamy środek i smażymy go z dorszem i brokułem. Delikatnie przyprawiamy wedle gustu.Nadziewa...
Dorada królewska, na parze z prawdziwa cytryna kiszona przez mojego przyjaciela Mohameda z Maroko, oraz nutka świeżego rozmarynuRybę nacieramy solą morską, nacinamy na niej paski i wkładamy w nie cytrynę kiszoną, do środka ryby wkładamy rozmaryn ...
Krem z soczewicy i dyni z niespodzianką....Przesmażamy por oraz dynie, zalewamy 1.5L wody i dodajemy soczewice , solimy i pieprzymy.Gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka.Blendujemy.Krewetki smażymy na malej ilości oliwy, dodajemy do krem...
Schab a la Pedro w sosie cydrowo porowym ze zblanszowanym szpinakiem oraz zielona sałatka.Na rozgrzanej patelni przesmażyłem czosnek, cebule, imbir, oraz papryczkę chili. Na tym usmażyłem schab.Szpinak zblanszowalem na patelni z oliwa z oliwek.Mięso po...
Buraczkowy makaron z sosem porowo-cudrowo-jogurtowym z orzechami :)Odkrajamy zielona cześć pora i kroimy białą. Blanszujemy ja na oliwie, zalewamy cydrem i dodajemy jogurt naturalny. Gotujemy pół godziny.Dodajemy orzechy.Makaron: Jako iż nie bardzo wie...
Mule w sosie vinagrette.Mule gotujemy w białym winie do momentu otwarcia skorup.Sos vinaigrette: Do ośmiu łyżek oliwy z oliwek dodajemy dwie łyżki octu winnego, pół łyżeczki cukry, szczyptę soli i pieprzu.Kroimy pół papryki zielonej, czerwonej or...
Cocido madrileño to jedno z tradycyjnych dañ kuchni madryckiej. Jego pamięć sięga końca XVII wieku. Danie jak wiele innych ma swoje pochodzenie w biedzie i głownie było jedzone przez klasę niska społeczeństwa. Danie idealne na mroźniejsze dni.Z czasem ...
Zupa brokułowa z małżami.Ziemniaka kroimy w małą kostkę, podsmażamy, dodajemy brokuł i przesmażamy jeszcze chwile, zalewamy wodą i gotujemy 15min.Czosnek smażymy, ja dodałem papryczkę chili, dodajemy mule i podlewamy winem białym. Gotujemy chwile na mo...
Sałatka z buraka, jabłek, szynki oraz salaty.Na sałatę kładziemy pokrojone w kostkę jabłko, szynkę buraczka trzemy na tarce, solimy i dodajemy oliwę z oliwek. Vuoala.
Ryżz zielonymi szparagami i kiełbaska chorizo oraz pomidorkami koktajlowymi.Gotujemy wywar na końcówkach szparagów, marchewce oraz porze.Podsmażamy chorizo z czosnkiem i dodajemy pokrojone szparagi. Dodajemyryżdoprawiamy solą or...