Mini torcików ciąg dalszy. Fakt- wymagają sporego nakładu pracy ale zawsze znajdują swoich fanów i znikają w zawrotnym tempie.
składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki tortowej
- 1 budyń czekoladowy
- 10 łyżek mleka
- 50 g roztopionej margaryny
- 4 łyżki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
składniki na krem:
- 600 ml śmietanki 30%
- ½ szkl cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny+ 1 łyżeczka
- 1/2 szkl musu truskawkowego (zmiksowane blenderem truskawki-mogą być mrożone)
składniki na poncz:
- ½ szkl. przegotowanej wody
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżeczki cukru
ponadto:
- borówki
- 2 galaretki w ciemnym kolorze (u mnie porzeczkowa)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy cukier i w dalszym ciągu miksujemy na gładką lśniącą masę.
Dodajemy żółtka i mieszamy.
Dodajemy margarynę i mleko-miksujemy.
Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, sodą, kakao, budyniem i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Gotową masę przekładamy do dużej kwadratowej blaszki (najlepiej tej z zestawu od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy ok 12 min. w temp 180° C do suchego patyczka.
Gdy biszkopt przestygnie wycinamy z niego koła przy pomocy foremek obręczy.
Każdy krążek okręcamy kawałkiem papieru do pieczenia i zaklejamy taśmą by papier się nie rozwiną.
Składniki ponczu mieszamy ze sobą i nasączamy nim krążki ciasta.
Śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier puder i miksujemy. Odkładamy 1/3.
Pozostałą śmietanę miksujemy z musem truskawkowym.
2 łyżki żelatyny wsypujemy do szklanki, zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, a następnie umieszczamy szklankę we wrzątku i rozpuszczamy żelatynę.
Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do kremu truskawkowego.
Za pomocą rękawa cukierniczego umieszczamy warstwę kremu truskawkowego na spodach biszkoptowych.
Wstawiamy na 15 min do lodówki.
1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w łyżce wody w analogiczny sposób jak poprzednią porcję i dodajemy do odłożonej wcześniej śmietany.
Na warstwę truskawkową nakładamy warstwę bitej śmietany i ponownie wkładamy do lodówki.
W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 3 szklankach wrzątku i studzimy aż galaretka bardzo mocno stężeje ale wciąż będzie płynna.
Borówki myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Na każdym torciku umieszczamy po kilka borówek i zalewamy warstwą galaretki tak by pokryła borówki.
Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Gdy torciki zastygną możemy zdjąć z nich papier.
Zrobiłam też kilka torcików z dwoma biszkoptowymi krążkami posmarowanymi dżemem czekośliwką, oraz z borówkami pokrytymi bitą śmietaną i polewą czekoladową. Kombinacje mogą być różne.
Smacznego!