Ostatnio dostałam dużą dynię od mojej sąsiadki i tak się zastanawiam co z niej zrobić. Zrobiłam kopytka dyniowe ale dyni nie ubywało więc powstał pomysł o serniku. Po upieczeniu się zastanawiałam jaki będzie w smaku i powiem że sernik jest przepyszny, ma piękną barwę i lekki aromat piernika.
SKŁADNIKI
Ciasto:
150 g herbatników
60 g masła
Masa serowa:
1kg sera
1,5 szklanki cukru
350 g dyni warzonej po oczyszczeniu
2 łyżki masła
łyżeczka cynamonu
łyżeczka przyprawy do piernika
płaska łyżeczka kurkumy
4 jajka
1 budyń śmietankowy
Mus dyniowy:
350 g dyni warzonej po oczyszczeniu
3 łyżki cukru
galaretka pomarańczowa
jadalne srebrne perełki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło roztapiamy i odstawiamy do schłodzenia. Gdy przestygnie dodajemy dobrze pokruszone herbatniki. Dno tortownicy smarujemy masłem i wykładamy herbatnikami mocno je dociskając. Twaróg mielimy w maszynce dwukrotnie. Dynię kroimy na małe kawałki i smażymy razem z masłem i cukrem około 15 minut. Podsmażoną dynię miksujemy blenderem na gładki krem i odstawiamy do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. Do sera dodajemy żółtka, dynię,budyń i przyprawy. Miksujemy aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy wszystko łyżką. Na spód herbatnikowy wykładamy masę serową.
Piekarnik nagrzewamy do 140 C. Na dolną półkę piekarnika wkładamy szerokie naczynie wypełnione wodą do 3/4 wysokości. Na środek piekarnika wkładamy tortownicę z sernikiem i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych dzwiczkach piekarnika. Mus dyniowy: dynię kroimy na małe kawałki dolewamy 5 łyżek wody wsypujemy cukier i podsmażamy aż stanie się miękka. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 1/2 szklance wody Gorącą dynię miksujemy blenderem i wlewamy galaretkę. Odstawiamy do stężenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na sernik i odstawiamy do stężenia. Gdy masa całkowicie zastygnie zdejmujemy obręcz tortownicy. Dekorujemy srebrnymi perełkami.