Chyba każdy zna tę sałatkę ale każdy robi ją w inny sposób. Ja osobiście uwielbiam tą sałatkę, bardzo często ją robię na różne okazje i uroczystości. Czasami do sałatki aby wzmocnić smak dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszamy z olejem i koncentratem pomidorowym. W każdej wersji sałatka smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
1 podwójny filet z kurczaka
1 przyprawa do gyrosa
1 mała kapusta pekińska
puszka kukurydzy
2 średnie cebule
0,5l słoik ogórków konserwowych
majonez
keczup
4 łyżki oleju
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Fileta z kurczaka myjemy , osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w kostkę. Mięso posypujemy przyprawą do gyrosa i pieczemy na rozgrzanym oleju. Zostawiamy do ostygnięcia.Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki.W salaterce wykładamy połowę kapusty pekińskiej i połowę mięsa smarujemy warstwą majonezu. Wykładamy pokrojone w kostkę ogórki i cebulę. Na warzywa wykładamy osączoną z zalewy kukurydzę smarujemy dość grubą warstwę keczupu i dodajemy pozostałe mięso.Na mięso wykładamy pozostałą kapustę pekińską smarujemy majonezem. Dekorujemy keczupem.