Ostatnio popsuł mi się piekarnik a musiał przygotować jakieś ciasto na babski wieczór więc postanowiłam zrobić ptasie mleczko. Moje koleżanki były zachwycone bo uwielbiają takie ciasta. To ciasto jest lekie, puszyste pełne owoców i galaretki. Szczególnie dzieci są zachwycone tym ciastem ze względu na kolor i dużo galaretki.
SKŁADNIKI:
4 serki homogenizowane( 4x 200 g)
2 galaretki cytrynowe
galaretka truskawkowa
galaretka agrestowa
galaretka pomarańczowa
120 g biszkoptów
Dodatki:
1 banan
szklanka malin
1/2 szklanki jagód
2 galaretki truskawkowe
Polecam to ciasto dla osób dla osób które nie mają czasu na pieczenie lub nie chcą piec. Do ciasta można dać inne owoce które lubimy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Galaretkę truskawkową, agrestową i pomarańczową rozpuszczamy osobno w szklance wrzątku i zostawiamy aby całkowicie stężała. Następnie każdą galaretkę kroimy w dużą kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami. Na biszkopty wykładamy pokrojone w kostkę galaretki. Serek homogenizowany mieszamy z tężejącą galaretką cytrynową i dokładnie mieszamy. Na galaretki wykładamy masę śmietanową i wkładamy do lodówki aby masa stężała. Na masie rozkładamy maliny, jagody i plasterki banana. Polewamy 2 tężejącym galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody. Schłodzimy kilka godzin w lodówce.