Ostatnio nie wiedziałam co mam upiec, tak się zastanawiałam co zrobić, patrzę a tu mam jeszcze spory zapas wiśni w syropie a że uwielbiam połączenie wiśni i czekolady powstało to pyszne ciasto.Smakuje wyśmienicie. Ciasto można przełożyć kremem budyniowym lub masą śmietanową.
Składniki:
Ciasto:
jajko
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
słoik drylowanych wiśni( 720 ml)
Krem:
3 szklanki mleka
9 łyżek kaszy manny
1/2 szklanki cukru
200 g masła
Polewa:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
3 łyżki mleka
6 łyżek wiórek kokosowych
3 mandarynki
Sposób przygotowania
1.Jajko miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodajemy mleko, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę dokładnie miksujemy i na samym końcu dodajemy drylowane wiśnie, kilka wiśni zostawiamy do dekoracji. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia wlewamy ciasto i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 C.
2. Ostudzone ciasto kroimy na pół. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem a do pozostałego mleka dodajemy kaszę mannę, mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka. Gotujemy kaszę często mieszając aby się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimną kaszę. Kremem przekładamy ciasto.
3. W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier, kakao i mleko. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2 minut często mieszając. Ciepłą polewą polewamy wierzch ciasta i boki. Posypujemy wiórkami kokosowymi dekorujemy wiśniami i cząstkami mandarynek.