Ciasto bardzo ładnie prezentuje się na talerzu i znakomicie smakuje. Do ciasta można dać inny smak dżemu i kolor galaretki. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane więc nawet początkująca gospodyni domowa sobie z nim poradzi.
Biszkopt:
5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany kremówki
galaretka cytrynowa
oraz:
2 galaretki truskawkowe
3 paczki delicji(3x145 g)
słoik dżemu jagodowego lub wiśniowego
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Ostudzone ciasto smarujemy dżemem.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia.
2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod sam koniec ubijania dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. Masę śmietanową rozsmarowujemy na dżemie układamy delicje i polewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.