Moja córeczka jest wielką fanką Elzy i Anny z ,, Krainy Lodu" i gdy tylko spojrzała na to ciasto powiedziała ,,
mama to ciasto wygląda jak z krainy lodu. Powiem szczerze, że mnie też się ta nazwa spodobała i tak już zostało. Ciasto bardzo ładnie wygląda i robi wrażenie na gościach ze względu na swój wygląd i smak.
Składniki
Biszkopt:
5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany kremówki 36%
1 niebieska galaretka
1 cytrynowa galaretka
oraz:
2 opakowania podłużnych biszkoptów
2 galaretki niebieskie
Sposób przygotowania
1. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier.
2. Galaretkę cytrynową i niebieską rozpuszczamy osobno w1/2 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, do jednej części wlewamy tężejącą niebieską galaretkę , dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Na masie rozkładamy jedno opakowanie biszkoptów. Wstawiamy do lodówki na 10 minut aby masa zastygła. Do pozostałej części śmietany wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową mieszamy i rozsmarowujemy na cieście. Na masie rozkładamy pozostałe biszkopty i wstawiamy ponownie do lodówki aby masa stężała. Zalewamy 2 niebieskimi galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wody.