Zrobiłam to ciasto na spotkanie z przyjaciółkami, wszyscy byli zachwyceni smakiem tego ciasta. A w dodatku nie trzeba go piec wystarczy tylko przełożyć herbatniki kremem z białej i mlecznej czekolady. Ciasto wbrew pozorom nie jest za słodkie więc nie trzeba dosładzać mas śmietanowych. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień jak herbatniki nasiąkną kremem.
SKŁADNIKI:
250 g herbatników
0,5 l śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
2 białe czekolady( 2x100 g)
2 mleczne czekolady( 2 x100 g)
230 g płatków,, Kangus"
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białe czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Czekolady mleczne również roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone miksujemy, śmietanę kremówkę ubijamy na sztywna pianę i dodajemy serek mascarpone. Do połowy masy śmietanowej dodajemy stopniowo ostudzoną białą czekoladę i wsypujemy 3 szklanki płatków. Herbatniki wykładamy na blaszkę o wymiarach 36x24 cm wykładamy białą masę przykrywamy warstwą herbatników. Do pozostałej masy śmietanowej dodajemy mleczną czekoladę i dokładnie mieszamy. Na warstwę herbatników wykładamy ciemną masę i posypujemy pozostałymi płatkami dociskając je do środka aby ciasto było wyrównane na wierzchu.
SMACZNEGO