Pyszne i aromatyczne bułeczki z dużą ilością czosnku i natki pietruszki. W sam raz na śniadanie. Moja rodzina była zachwycona smakiem tych bułeczek a dodatkowe są bardzo proste w przygotowaniu.  A zapach podczas ich pieczenia – nie do opisania! 
Składniki
 Ciasto:
8 g świeżych drożdży
 1 łyżeczka cukru
 380 g mąki pszennej + 1 łyżka
 200 ml ciepłego mleka + 2 łyżki
 30 g masła
 1,5 łyżeczki soli
 oraz:
 5 łyżeczek masła
 6 ząbków czosnku
 2 łyżeczki natki pietruszki
 1 jajko 
 1. Zaczyn: 2 łyżki ciepłego mleka mieszamy z łyżeczką cukru oraz mąki. Wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, ostudzone masło oraz sól. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, każdą z części formujemy w kulkę, i lekko spłaszczamy Bułeczki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z miękkim masłem oraz posiekaną natki pietruszki. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, następnie ostrym nożem robimy ukośne nacięcia. Środek każdego nacięcia wypełniamy masłem czosnkowym. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut.