Na pomysł tego ciasta wpadłam całkiem przypadkowo. Chyba jak każdy najbardziej z drożdżówek i podobnych ciast lubię zjadać kruszonkę. To ona właśnie stała się podstawą mojego ciasta. Jest to idealne ciasto na gorące letnie dni, ale nie tylko. Przygotowanie oraz pieczenie nie zajmie nam wiele czasu , więc jest to słodkość z rodzaju ' last minute '.
Składniki:
- 200 gram mąki pszennej
- 100 gram cukru
- 100 gram masła
- 1 nektarynka
- 1 lub 2 jabłka
- 1/2 miseczki wiśni
- 1/2 miseczki czereśni
- 1/2 koszyczka malin
Sposób przygotowania :
Mąkę , cukier i masło utrzeć razem w misce do utworzenia się okruchów. Blachę do tarty wysmarować tluszczem ( ja użyłam formy 30 cm). Następnie wykleić częścią formę do tarty . Na cieście ułożyć w zależności od upodobań owoce. Kolejno rozsypać na owoce resztę kruszonki. Wstawić co piekiarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 15 minut. Ciasto dobrze smakuje również gdy poleje się je owocami zmiksowanymi z jogurtem naturalnym.
Smacznego ! :)