Bułki, warkocze, całe bochenki świeżego domowego pieczywa, nie możliwe? A jednak. Dzisiaj możecie zrobić to sami dzięki temu przepisowi. Ja piekę je codziennie i cała moja rodzina delektuje się ich smakiem! Są naprawdę proste do przygotowania, pracy dużo przy nich nie ma, a są przepyszne!
Składniki:
- 500 g mąki (typ 450-500).
- 30 g świeżych drożdży lub 8 g drożdży instant.
- 250 ml letniej wody (ważne aby nie była za ciepła, ponieważ zamordujemy drożdże).
- 10 g soli.
- 8 g cukru.
- 20 g masła.
Sposób przygotowania:
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.Rozpuścić masło i ostudzić.Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w wodzie. Do mąki dodać cukier i sól.
- Dodać rozpuszczone drożdże i wyrabiać ciasto.
- Kiedy ciasto przestanie się lepić do rąk dodawać stopniowo masło i dobrze wyrabiać ciasto.
- Wyrabiać jeszcze przez 5 minut.
- Odstawić ciasto do leżakowania na ok. 10 minut.
- Po 10 minutach przerobić ciasto przez ok. 30 sekund.
- Formować wyroby (mogą to być bułki, warkocze lub całe bochenki!).
- Piec przez ok. 15-20 minut (według uznania do chcianego stopnia zarumienienia).