To przepyszne danie, ja zaliczam do tych trudnych. Może dużo pracy przy tym nie ma, lecz jest to żmudna i zajmująca dość sporo czasu praca. Dziczyzna w Polsce wyszła z łask. Nie jestem w stanie rozumieć dlaczego? Tak szlachetne, soczyste i przede wszystkim dobre mięso, odeszło w zapomnienie. Dawno nie widziałem restauracji, która by podawała dziczyznę, oprócz dzika, gdzie niektórzy nie potrafią go przyrządzić. Należy tutaj ostrzec, konsumentów, iż dziczyzna z nieznanego pochodzenia jest bardzo groźna! Dziczyzna która jest nie przebadana przez sanepid, może zawierać w sobie bardzo groźne dla człowieka laseczki wąglika, lecz nie chcę straszyć ani zniechęcać do dziczyzny, lecz jedynie przestrzec, was (możliwe nieświadomych konsumentów) o możliwym zagrożeniu. Mam nadzieję, że przepis się wam spodoba! Czekam na wasze opinię, bo jak wiecie wasza opinia jest dla mnie najważniejsza! :)
Składniki:
- 1200 g korony jagnięcej.
- 100 g masła.
- 1 żółtko.
- 40 g bułki tartej ( ilość uzależniona od czynników. Opisane poniżej).
- 50 g masła klarowanego.
- Sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, czosnek, pietruszka.
Sposób Przygotowania:
- Jagnięcinę oczyścić z wszelkich błon, tkanek łącznych, tłuszczu. Kości oczyścić.
- Mięso przyprawić solą i pieprzem, zrumienić na dobrze rozgrzanym oleju. Schłodzić.
- Masło w miseczce utrzeć na pulchną masę, dodać sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, czosnek i pietruszkę oraz bułkę tartą (ilość bułki tartej może odbiegać od tej ww. ponieważ skorupka musi być na tyle gęsta, aby przy pieczeniu nie została nam sama bułka tarta na mięsie. Należy dodać tyle bułki tartej, aby tworzyło to masło bardziej zwartą konsystencję, lecz nie za bardzo - dlatego zaliczam to danie do tych trudnych).
- Blaszkę wyłożyć folią, masło z bułką tartą gładko rozsmarować, schłodzić.
- Przed zapieczeniem masło układać porcjami na mięsie.
- Piec w piecu w temperaturze 180 stopni ok. 5-7 minut.
- Po tym czasie odstawić mięso na bok, aby temperatura z zewnętrznej powierzchni mięsa przeszła do wewnątrz na ok. 15-20 minut.
- Po tym czasie wstawić na 2 minut do piekarnika na 180 stopni.