Przepis na ten piernik mam od 2004 roku, kiedy aktywnie działałam na forum kulinarnym. Właśnie wówczas, 14 lat temu przepis na ten piernik podała Stale. Piernik jest genialny! Jest od razu miękki, wilgotny, nie wymaga leżakowania. Leżakowanie jednak dobrze mu służy, dlatego przepis jest na 2 keksówki, akurat jedna na święta, drugą można zostawić na Nowy Rok (drugi piernik owiń w ściereczkę, przekładaj powidłami dopiero 1-2 dni przed spożyciem). U mnie nic nie zostaje, bo nadwyżkę mam zaplanowaną na rozdanie przyjaciołom.
Piernik możecie oblać polewą czekoladową lub lukrem. U mnie w rodzinie wygrywa zawsze ta druga wersja ;) Tym razem zrobiłam lukier pomarańczowy na bazie soku z pomarańczy. Trochę czekolady też jednak przemyciłam w dekoracji (zdjęcia niebawem) ;)
Składniki (na 2 keksówki):
- 0,5 kg miodu
- 1 szklanka cukru
- 100g masła
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka kwaśnej śmietany (dałam 18%)
- 1 ,5 łyżeczki sody oczyszczanej
- 1,5 łyżeczki zmielonych gożdzików
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- ok. 0,5 szklanki posiekanych suszonych śliwek
- ok. 0,5 szklanki grubo posiekanych bakalii (dałam orzechy włoskie)
do przełożenia:
Lukier pomarańczowy:
- sok wyciśnięty z jednej małej pomarańczy
- cukier puder (przesiany), ok. 1 – 1,5 szklanki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
- W rondelku rozpuść miód, cukier, masło i kakao, mieszając, aż będzie gładkie i lśniące. Zostaw do wystygnięcia.
- Dodaj jajka, mąkę, śmietanę, sodę i przyprawy i ucieraj ciasto za pomocą miksera.
- Dodaj śliwki i bakalie i wymieszaj.
- Ciasto wylej d dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto „natnij” wzdłuż na pół (dosyć głęboko), dzięki temu piernik będzie mniej pękać (ale i tak będzie)
- Piecz ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu wyciągnij z foremki i ostudź na metalowej kratce.
- Jak chcesz, możesz z piernika ściąć górę, ja tak zrobiłam (góra została od razu zjedzona ;), aby piernik był równy. Piernik przekrój wzdłuż na 2 razy, aby uzyskać 3 części. Przełóż dwukrotnie powidłami.
- Przygotuj lukier pomarańczowy: utrzyj mikserem sok z pomarańczy z cukrem pudrem, aż będzie gładki, gęsty ale pozostanie lejący i nieco przezroczysty. Oblej z wierzchu lukrem pierniki.
- Wierzch udekoruj w dowolny sposób, np. bakaliami lub wyciętymi kształtami z marcepanu (jak tutaj). Tym razem rozpuściłam kilka kostek czekolady, przelałam do woreczka i polałam cienkim strumieniem. Wierzch posypałam delikatnie suszonymi płatkami róży.