Nalewki to powoli już chyba mój znak rozpoznawczy. W szafce mam kilkanaście rodzajów, jednak trudno znaleźć kilkuletnie, gdyż niestety znikają dość szybko. Mirabelki to jedne z bardziej aromatycznych śliwek, mam wrażenie, że niedoceniane. Mają w sobie mnóstwo słodyczy, dlatego ja nie dodaję zbyt dużo cukru. Mirabelkówka (nalewka z mirabelek) jest pyszna, z czasem ma bardziej intensywny kolor i smak. To jeden z moich nalewkowych hitów.
Składniki:
- 0,7 kg mirabelek
- 0,5l wódki
- 0,2l spirytusu
- 150g cukru
- 150ml wody
Sposób przygotowania:
- Mirabelki umyj, wysusz i wypestkuj za pomocą małego nożyka.
- Mirabelki wrzuć do dużego słoja i zalej alkoholem (owoce muszą być przykryte płynem). Odstaw w słoneczne miejsce i zostaw na ok. 1 miesiąc.
- Przygotuj syrop cukrowy: zagotuj wodę z cukrem, ostudź.
- Odcedź nalewkę (owoce możesz wykorzystać do ciast i deserów) i dodaj syrop cukrowy. Nalewkę przelej do butelek i trzymaj w ciemnym miejscu co najmniej 3 miesiące.
- Odstana nalewka może wymagać odfiltrowania (robi się z czasem trochę mętna).Jak przefiltrować nalewkę?
Próbowałam wielu sposobów: przez gazę, przez tetrę, przez filtr do kawy. Jednak najlepszym sposobem do filtrowania nalewki okazały się chusteczki higieniczne. Takie w kartonowym pudełku pakowane po 100 sztuk. Wykładam taką serwetką sitko, które umieszczam na dzbanku (by później łatwiej było zlać do karafki lub butelki). Gdy zleci porcja, zmieniam chusteczkę. W ten sposób nalewka filtruje się nawet szybko, a mętny osad nie przedostaje się do nalewki.
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz