Kiedyś obiecałem Wam więcej przepisów z łakociami i oto dzisiaj kolejna propozycja na małe co nieco a mianowicie ciasto czekoladowe z papryczkami chilli. Bardzo fajne, słodkie w smaku a jednocześnie lekko ostrawe przy końcu języka. Zresztą co ja to się będę rozpisywał, spróbujcie sami.
Składniki:
- Czekolada gorzka- 200 gram
- Masło - 110 gram
- Jajka - 4 sztuki
- Cukier - 3/4 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Mąka pszenna - 4 czubate łyżki
- Sól - szczypta
- Cynamon - szczypta
- Papryczki chilli - 2 sztuki
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło a następnie dodajemy czekoladę. Czekamy mieszając aż się rozpuści czekolada i połączy z masłem. Uwaga może się przypalić. Aby tego uniknąć garnek w którym będziemy rozpuszczać masło i czekoladę stawiamy na innym garnku w którym gotuje się woda. W ten sposób nie ma możliwości na przypalenie masy czekoladowej. Do masy wsypujemy cukier. Cukier musi się całkowicie rozpuścić, w przeciwnym wypadku w cieście będą wyczuwalne kryształki cukru. Aby łatwiej rozpuścić cukier możemy użyć cukru pudru. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie myjemy papryczki chilli oraz usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane papryczki kroimy na bardzo drobną kostkę.
Do przestudzonej masy dodajemy jajka i całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy sypkie składniki czyli mąkę, proszek do pieczenie, sól, cynamon i posiekane wcześniej papryczki. Wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem przez 35 minut w temperaturze 180°C. Smacznego.