350 g mąki (ok. 2 kubki)
200 ml mleka +łyżka mąki + łyżka cukru
60 g drożdży
120 g masła
80 g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
4 żółtka
1. Roztopić masło i pozostawić do wystygnięcia
2. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru. Rozmieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na białą masę.
4. Gdy rozczyn wyrośnie dodać go do jajek wraz z mąką i szczyptą soli. dokładnie wyrobić. Pod koniec dodać masło i nadal dokładnie wyrabiać aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto drożdżowe musi być bardzo dobrze wyrobione. Oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia.
5. Rabarbar pokroić w kostkę. Przygotować kruszonkę. Roztopić masło, mąkę pomieszać z cukrem i dodać do masła. Mieszać widelcem tak aby powstały małe grudki jeżeli mąki jest za mało dosypać jeszcze.
6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, ułożyć na nim rabarbar i posypać kruszonką, pozostawić do wyrośnięcia.
7. Piec 40 minut w 170 stopniach.