Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
90
Kategorie
111
Miękkie ciasteczka z czekoladowymi robaczkami
Nie wiem jak one się prawidłowo nazywają po polsku.... :( To takie czekoladowe robaczki, w kształcie przecinków.W Portugalii i w Brazylii używa się ich głównie do trufelków nazywanych brigadeiros, jest też ciasto bolo brigadeiro, bardzo czekoladowe. Am...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Ciasteczka
,
Ciasteczka - cookies
Mousse de maracujá czyli marakujowy mus
Dostaliśmy od Joany - dziewczyny mojego syna - świetne marakuje. W przypadku tych owoców świetne oznacza: pomarszczone i wyglądające jak podwiędnięte. ;) Tylko takie są wystarczająco dojrzałe i pachnące. W żadnym razie nie można się skusić na gładziutk...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Desery
,
Portugalia
,
Brazylia
,
Desery - kremy i musy
,
Owoce - marakuja
Filipiński kurczak inasal
Proste i lekko egzotyczne w smaku danie z Filipin dzięki marynacie z dodatkiem oleju annatto. Ten ostatni łatwo przygotować, potrzebne będą tylko czerwone nasionka krzewu achiote, (noszące właśnie nazwę annatto)chętnie używane tak w kuchni filipi...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Publikacje
,
Miesa
,
Azja
,
Mięsa - drób
,
Filipiny
Phanaeng curry z krewetkami i tajskimi bakłażanami
Krasowa wyspa Jamesa Bonda (wyglądająca jak maczuga Herkulesa) na zatoce Ao Phang Nga. Tu przeciwnik 007 (nieodżałowanego Rogera Moore'a) ukrywał śmiercionośną broń. Tajski ślub przed buddyjską świątynią. Mała Tajka robi zakupy na rynku. Dziś zaj...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Podróże
,
Publikacje
,
Azja
,
Morskie stwory
,
Tajlandia
Crema catalana - deser znany również jako leite creme
Przygotowywałam niedawno materiał o Barcelonie dla "Mojego Gotowania" i mimo, że gastronomię tego miasta dość ciężko ogarnąć (głowa wręcz boli od obfitości i niezliczonych możliwości kulinarno-degustacyjnych) z jednym nie miałam żadnego problemu. Jaki ...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Podróże
,
Publikacje
,
Desery
,
Hiszpania
,
Portugalia
,
Desery - kremy i musy
Cenouras à algarvia czyli marchewki z Algarve
Dzisiaj swojskie, portugalskie klimaty. Niezupełnie zza miedzy, bo od nas do Algarve jest ponad 500 km. Samochodem dociera się tam szybko, choć my zwykle mamy manię jeżdżenia okrężną drogą przez hiszpańską Estremadurę. Najsłoneczniejszy region Portuga...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Podróże
,
Portugalia
,
Przystawki
,
Sałatki
,
Warzywa - marchew
Podsumowanie kulinarno-podróżnicze 2016 roku (część II kulinaria)
Odwiedzone miejsca:Korea PołudniowaFilipinyPanamaKolumbia - BogotaPuerto RicoArgentynaBrazylia - Rio de JaneiroUrugwajDania - KopenhagaSzwecja - MalmoWłochy - SycyliaUSA - NYC Rumunia - BukaresztPortugaliaHiszpania - Madryt, Ribera de Duero, Galicja, K...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Podróże
Pieczony kapłon z nadzieniem i szałwiowym masłem
Zanim przejdę do drugiej części podsumowania 2016 roku chciałam tylko podzielić się przepisem na kapłona, którego serwowałam na noworoczny obiad. Dzięki 12 godzinnemu pobytowi w solance był wilgotny i soczysty. Pomogło mu chyba też masełko rozsmarowane...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Miesa
,
Mięsa - drób
,
Nowy Rok
Podsumowanie kulinarno-podróżnicze 2016 roku (część I podróże)
Krótkie podsumowanie naszych zeszłorocznych wyjazdów. W wielkim skrócie: co nas zachwyciło, co zaskoczyło, a co nie do końca powaliło na kolana.W kolejnym poście będą odkrycia i rozczarowania z kulinarnych podróży 2017 r.Wszystkim moim czytelniko...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Podróże
Boże Narodzenie 2016
Wszystkim czytelnikom "Kuchni nad Atlantykiem", przyjaciołom i znajomym składam najserdeczniejsze życzenia na Boże Narodzenie 2017. Życzę, aby te Święta upłynęły Wam w zdrowiu, spokoju, rodzinnej atmosferze, a Wasz stół uginał się od pyszności. B...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Boże Narodzenie
,
Boże Narodzenie: Wigilia
Rodzinny świąteczny bigos
Pewnie każda polska rodzina ma swój ulubiony i oryginalny przepis. Tutaj moja wersja wypracowana przez lata. Taki najbardziej w domu lubimy. Baza przepisu jest autorstwa mojej mamy, ja z czasem jeszcze go lekko dostosowałam do naszych domowych upodobań...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Boże Narodzenie
,
Mięsa - wołowina
,
Mięsa - wieprzowina
,
Jednogarnkowe
,
Warzywa - kapusta
Piernik tabliczka czekolady z rodzynkami i imbirem
Święta tuż, tuż, a ja dopiero co się otrząsnęłam po późnojesiennych wakacjach (parę fotek portorykańskich smakołyków na Instagramie: @nadatlantykiem). Portoryko ma najdłuższe Boże Narodzenie na świecie. Dekoracje świąteczne pojawiają się na ulicach 23 ...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Ciasta
,
Boże Narodzenie
Nasz nowy przewodnik po Azorach już w księgarniach!
Azory to dziewięć wulkanicznych wysp położonych na środkowym Atlantyku, ok. 1500 kilometrów na zachód od kontynentu europejskiego. Już od kilku miesięcy jest w sprzedaży w księgarniach i Empikach przewodnik turystyczny naszego autorstwa właśnie o archi...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Podróże
,
Publikacje
,
Portugalia
Flaugnarde ze śliweczkami
Na moim ekologicznym rynku od zeszłego miesiąca są już w sprzedaży małe fioletowe śliweczki, wielkości mirabelek. Z tymi ostatnimi nie zgadza się tylko kolor, który jest fioletowy, a nie zielono-żółty. Robiłam już z nimi kiedyś przepyszny dżem z dodat...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Publikacje
,
Pory roku: Lato
,
Desery
,
Francja
,
Owoce - śliwki
Chuchu i krewetki czyli brazylijski smak
Dzisiaj będzie trochę olimpijsko, tzn. chciałam powiedzieć brazylijsko. Nawet kolorystycznie danie wpasowuje się nieco w kolory flagi największego państwa Ameryki Południowej. W Brazylii oprócz mięs z rusztu (słynnego rodizio czy churrasco) jada ...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Morskie stwory
,
Pory roku: Wiosna
,
Brazylia
,
Warzywa - papryki
,
Ameryka Południowa
,
Warzywa - kolczochy
Carcamusa toledana czyli najsłynniejsza przekąska z Toledo
Toledo. Najpiękniejszy widok na miasto i podkowę Tagu o zachodzie słońca, uwielbiany przez fotografów i malarzy.W La Manchy lubią mięso. Pieczone jagnięta i mleczne prosiaki, bażanty, dziki i inną dziczyznę. A nawet zwykła wieprzowinę, którą wykorzystu...
Kuchnia nad Atlantykiem (już od 12 lat)
Podróże
,
Publikacje
,
Miesa
,
Hiszpania
,
Mięsa - wieprzowina
,
Przystawki
,
Na jeden ząb
,
Warzywa - strączkowe
←
Poprzednia
1
2
3
4
Następna
→