Lekki deser mleczny z owocami
SKŁADNIKI:
1 litr mleka
6 łyżeczek żelatyny
laska wanilii
słodzik/ cukier/ miód
aromat waniliowy
500g truskawek
herbata owocowa
słodzik
5 łyżeczek żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
Z wanilii wydrążamy ziarenka.
Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy.
Dodajemy pokruszony słodzik, wanilię i aromat.
Podgrzewamy, aż mleko się zagotuje.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka, wlewamy do garnka i mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Herbatę zaparzamy w szklance gorącej wody.
Dodajemy pokruszony słodzik.
Truskawki kroimy w kawałki, wrzucamy do blendera, i razem z herbatą miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, podgrzewamy chwilę w mikrofali,
i wlewamy do musu - mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Do naczyń wlewamy warstwę mleczną - można ułożyć pod kątem w lodówce.
Gdy masa stężeje, wlewamy mus truskawkowy.
Podajemy z prażonymi płatkami owsianymi.