SERNIK Z MAKIEM I GALARETKĄ Z ŻURAWINY
Idealny na święta, ale nie tylko!
spód ciasteczkowy
200g herbatników
3/4 kostki masła
Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło,
mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki
słoiczek żurawiny
2 łyżki suszonej żurawiny
galaretka truskawkowa
Żurawinę podgrzewamy w rondelku z odrobiną wody, dodajemy suszoną żurawinę
Na koniec galaretkę truskawkową. Mieszamy do rozpuszczenia.
Odstawiamy do wystygnięcia
3 jajka
1kg sera w wiaderku president
3/4 szkl cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/4 szkl śmietany 30%
puszka gotowej masy makowej
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy.
Następnie dodajemy śmietanę i budyń. Znów miksujemy.
1/2 masy odkładamy.
Do drugiej połowy dodajemy masę makową i miksujemy.
Na spód ciasteczkowy wykładamy masę z makiem, następnie masę serową.
Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.
(Sernik na środku zawsze się troszkę "rusza", ale po wyjęciu z piekarnika jeszcze "stężeje" )
Ostudzony sernik przykrywamy galaretką.
Tortownica 26cm - 12 kawałków